I huset

Hvilken type opvarmning skal jeg vælge?

Når du skal varme huset op, er der nok muligheder at vælge imellem. Derfor kan det være svært at vide, hvilken metode man skal vælge. Skal det være elradiator, fjernvarme eller noget helt tredje? Der er penge at spare, hvis du vælger den rigtige type opvarmning.

Her er samlet information om de forskellige alternativer indenfor opvarmning af dit hus. Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle muligheder, der vil være relevante for dig, da nogle kræver den rigtige beliggenhed og plads for at installere. Men søger du noget generel information om de mange muligheder for opvarmning der er, så kan du læse mere her.

Fjernvarme

Hvis du overvejer en løsning, der er godt for miljøet, så er fjernvarme bestemt en af de bedre. Det er den mest udbredte måde at opvarme i Danmark, med op til 64% af alle husstande, der gør brug af det. Det er dog ikke alle steder, hvor det er muligt at få installeret fjernvarme. Fjernvarmenettet når desværre ikke ud til alle husstande, så det er værd at undersøge, om det kan lade sig gøre.

Oliefyr

Et gammeldags oliefyr er ikke den bedste løsning, når du gerne vil spare penge på din varmeregning. Et oliefyr afbrænder olie, der bruges til at opvarme din husstand gennem radiatorer. Det er også blevet forbudt siden 2016 at installere oliefyr i boliger, der har mulighed for anden varmeløsning. Derfor er det kun anbefalet at du bruger denne metode, hvis du absolut ikke har andre muligheder.

Elradiator

Det gode ved en elradiator er at det ikke kræver meget opsætning eller investering. En elradiator tager simpelthen energi fra strøm og omdanner det til varme. Du skal dog overveje, hvor meget det koster for dit budget og miljøet i det lange løb. En elradiator er en god løsning, når det kommer til opvarmning af mindre rum, f.eks. i sommerhuse. Men dertil kommer også en stor belastning for miljøet og din pengepung, da det er en meget ineffektiv måde at varme boligen op.

Biobrændsel

Nok den mest miljøbevidste metode. Det kan enten være en brændeovn eller et nyere træpillefyr. Fordelen ved denne metode er at den er CO2-neutral, så længe du vælger et effektivt anlæg, samt rent og tørt brændsel. Ulempen er at der meget arbejde i installation og vedligeholdelse. Udover det er det også vigtigt at der er god plads og at du kan finde ud af at rense det regelmæssigt.

Jordvarme

Som med biobrændsel, er der et betydeligt arbejde i at installere jordvarme i din bolig, sammen med en stor økonomisk omkostning. Men fordelene gør det bestemt værd at overveje, da det kan spare mange penge i det lange løb. Anlægget udnytter varmen i jorden, der kommer fra solen. Dermed er det ligeså miljøvenligt som traditionelle solceller, da det bruger den samme kilde til at udvinde energi og varme. Et jordvarmeanlæg kan også være en af de billigste løsninger, hvis du har plads til det. Derudover er vedligeholdelsen ikke omfattende efter installation.