HavenI huset

Sådan får du endnu mere glæde af naturen

Ikke alle er så heldige, at de har direkte adgang til naturen fra deres lejlighed. Både en altan og en have er helt enestående muligheder for at kunne lukke lidt frisk luft ind i sit liv, og her får du en guide til, hvordan du kan implementere mere af naturen i dit liv.

 

For det er dejligt at kombinere hus og have, så man får mest muligt ud af begge dele.

Luk naturen ind i hjemmet

Der er mange måder, hvorpå man kan lukke naturen ind i sit hjem. Hvis man er så heldig at eje en have eller en altan, kan man med fordel indrette disse efter sine personlige ønsker og sørge for at gro planter, der kan skabe et godt hjem for smådyr og insekter.

Man kan for eksempel plante sommerfugle-træer eller specifikke blomster, der tiltrækker bier og kan komme haven til gode. Solens stråler vil helt naturligt også blive en del af det indvendige hjem, idet solen jo sagtens kan skænke lys og varme igennem boligens vinduer. Dette kan indendørsplanter og boligens varme-niveau nyde godt af. Nogle planter, som for eksempel kaktus, jasmin og basilikum, har godt af direkte sollys. Man skal dog alligevel være opmærksom på at reducere lysmængden en smule, idet for meget lys også kan opvarme boligen for meget, samt være skadeligt for indeklimaet i hjemmet.

En gode måde at imødekomme dette problem på er at anskaffe sig solfilm til boligens vinduer. Solfilm er meget effektivt i at dæmpe varmen og lysmængden og forbedre boligens indeklima på en billig og naturlig måde. Der findes mange forskellige varianter af solfilm, og på den måde kan solfilmens udseende også variere meget. Det meste solfilm er sølvfarvet, mens andet har et sandblæst eller frostet udseende. Så kan man åbne vinduet på klem for at lufte ud uden at blive fuldstændig blændet eller overhedet af solen.

Manglen på natur i hverdagen

Desværre fører mange mennesker nutildags et liv, hvor de må lide afsavn på naturen og alle dens fordele på både vores fysiske og mentale velvære. Mange af os lever en hverdag, hvor vi hovedsageligt befinder os indendørs og gemmer os bag en computerskærm i et overfyldt kontor.

Vi giver afkald på den friske luft, og måske vi først begynder at savne den, når det er for sent. Solens stråler skænker os det vigtige D-vitamin, som vores kroppe ikke selv kan producere. Mange undersøgelser har derudover forsket i de mange fordele, der er i at befinde sig meget udendørs. Især det mentale helbred har godt af sollys, frisk luft og natur, og risikoen for psykiske sygdomme som depression, angst og stress mindskes betydeligt ved at befinde sig mere i naturen.

Det er derfor vigtigere end nogensinde, at vi prioriterer den naturlige verden for vores fødder, og at vi tager aktive skridt mod både at komme mere ud i naturen, samt lukke den ind i vores hjem.