Gør din have imødekommende med udendørs belysning

Tips til udendørs belysning

Når det kommer til udendørs belysning, bør du tænke ”less is more”. I modsætning til indendørs belysning så kræver udendørs mindre kunstigt lys for at fremhæve skygger og mønstre i din have.

Inden du går i gang med planering og opsætning af udendørs belysning, kan det være nyttigt at gå rundt i din have om aftenen eller om natten for at forestille sig, hvordan du vil have disse rum til at se ud. (Hvis du selv ikke har lysten til at udføre denne opgave, så kan du med fordel bruge en elektrikeres hjælp.)

Før du starter

En vigtig overvejelse er farven på den pære, du vælger til dit udendørs område. Udover farve er det også værd at overveje andre ting. Udendørs belysning kommer nemlig med et nyt sæt af udfordringer, der somme tider kan påvirke et indendørs område. 

Eksempel på dette er refleksion, som er et mindre problem udendørs, fordi de fleste overflader er mørke og ikke genspejler lyset. Placering og afskærmning er til gengæld vigtigere i udendørs landskabsbelysning for at forhindre blænding.

For spændende effekter i din have vil vi anbefale belysning, der vil kaste lys på et bestemt område, fx spot light på en væg eller et træ. 

Placeringen er altafgørende

Placering er altafgørende i forhold til udendørs belysning. Oplyste veje er at anbefale, da de får et hjem til at fremstå mere imødekommende og sikkert. 

  • Indgange: det er ofte en god idé at placere udendørs belysning ved dine døråbninger
  • Indkørsel: at have lys i sin indkørsel eller carport kan virke afskrækkende for indbrudstyve, da de helst ikke vil stå i rampelyset, når de møder på ”arbejde”
  • Trappetrin: Af sikkerhedsmæssige årsager er udendørsbelysning her en god investering i din og din families sikkerhed

Vigtigt at tænke over: blænding og dagslys

Blænding sker, når en lyskilde er for stor eller for lys; det kan virke blændende, fordi det kan give genskin direkte ind øjnene. Udvendig belysning er også særligt følsomt over for dagslys og vil derfor have en mere eller mindre usynlig effekt i dagtimerne, når solen står på.