HavenTing til haven

Køkkenhaven – Frirum med et lækkert afkast

Der er mange måder at slappe af og afstresse på, men det er ikke sikkert at en lur på sofaen eller en hyggelig gåtur altid er helt nok. Flere og flere danskere nyder deres fridage i køkkenhaven, hvor de kan afstresse og samtidig føle en form for frihed og selvstændighed.

At dyrke sine egne afgrøder fra frø til grøntsag er en fantastisk ting, som statistikkerne viser at flere og flere beskæftiger sig med.

Et tydeligt tegn på lysten til at dyrke sine egne grøntsager og krydderurterne er de mange nyopførte nyttehaver i storbyerne. Selvom man bor i centrum af Århus eller i indre København, så skal der stadig være mulighed for at dyrke, passe og plejer planter i højbede, sådan lyder det hvis man spørger kommunerne som mener at nyttehaverne ikke blot er vigtige for den enkelte person, men også for fællesskabet i lokalområderne.

De essentielle ting til gør-det-selv køkkenhaven

Har du en krog i haven, som ikke bliver brugt og kunne du godt tænke dig at etablere en lille køkkenhave, så er det faktisk utrolig let og billigt at komme i gang. Du skal bruge et højbed og det fås i mange forskellige prisklasser. Er man selv en handyman, kan med nogle planker fra byggemarkedet selv bygge et flot højbed, men et endnu billigere alternativ er brugte pallerammer. Med 1, 2 eller 3 pallerammer stablet ovenpå hinanden har man et flot og praktisk højbed.

Når der er styr på højbedet, så skal den jo naturligvis fyldes med noget muld, som planterne skal dyrkes i. Det nemmeste er at tage noget overskydende jord fra haven og tilføre noget næring i form af enten kompost eller naturgødning. Har du ikke noget overskydende jord i haven, så kan man købe jord i sække i planteskoler, supermarkeder og lignende. Har du ingen bil, så kan højbedsmuld også bestilles online i bigbags. Jord til højbedet behøves ikke være hverken en videnskab eller en dyr fornøjelse, du kan læse mere om jord til køkkenhaven her.

Til sidst skal du bruge nogle grøntsagsfrø eller krydderurtefrø og de findes i stort set alle supermarkeder, planteskoler og på havewebshops. Det er helt op til en selv hvilke planter man ønsker at dyrke i sit nye højbed, men det er dog en god ide at vælge nogle begyndervenlige afgrøder, hvis man ikke har så meget erfaring i køkkenhaven. Søger man lidt rundt på nettet findes der et utal af informative guides, som beskriver alt fra A til Z om hvordan man griber de forskellige grøntsager, krydderurter og frugter an. Det vigtigste er dog typisk at man sørger for at vande, luge ukrudt og gøde sine planter regelmæssigt.

Søger du et godt fællesskab, hvor man kan deler sine succeser og få svar på sine spørgsmål af eksperter, så er Havenyt.dk en rigtig god hjemmeside for dig som gerne vil blive bedre i køkkenhaven.