HavenTræer & Buske

Træfældning

Hvad må man selv i Danmark?

Træfældning for private og erhverv. Ja der er ikke nogen lov i Danmark, der forhindrer en i at fælde træer på privat grund selv. Du må i princippet fælde alle træer selv uden nogen form for opsyn, tilladelse eller hjælp. Når det er sagt, er det en rigtig dårlig idé at begynde at fælde større træer alene – også selvom det bare er i din egen have.

Uanset hvor meget erfaring man har, er det helt essentielt at have en makker med, når man fælder træer. Det er tungt arbejde, og der kan hurtigt blive brug for nogen, der kan holde øje med løse grene eller om træet falder som det skal. Første skridt i træfældningsprocessen er altså: ring til en ven.

Hvad skal man have på, når man fælder et træ?

Før du går i gang med din egen specialudgave af ”Motorsavsmassakren – the garden edition” skal du have styr på dit grej. Her snakker vi ikke kun om at motorsaven skal have brændstof. Du skal have ordentligt tøj på for at mindske risikoen for skader. Det betyder, at du skak bruge: Høreværn, hjelm gerne med visir, beskyttelsesbriller, skærebukser, kraftige støvler og gerne et par arbejdshandsker. Selvom det er årets varmeste dag, og du er ved at drukne i din egne sved, skal du død og pine beholde udstyret på. Det gælder både din sikkerhed og måske førlighed.

Udover motorsaven skal du bruge kiler, en økse og eventuelt stropper, der gør det lettere at slæbe stykkere rundt bagefter.

Hvornår skal du ringe efter en professionel?

Som huskeregel, skal du ringe efter en professionel træfælder, så snart du bliver usikker på, om du kan overkomme opgaven selv eller sammen med en makker.

Hvis træet er så stort, at det ikke kan fældes fra bunden, skal det topkappes. Det betyder, at træet fældes fra toppen i mindre stykker. Det skal man enten bruge klatregrej eller en lift til. Og medmindre du selv er uddannet klatreinstruktør, skal du holde dig væk fra sådan en opgave. Det kan både blive dyrt og besværligt med en lift: Der skal være plads til at køre den ind i haven, og den er ikke helt billig at leje. At bruge klatremetoden gør det både billigere og lettere at komme til.

Når du hyrer en professionel, er fordelen altid, at de er forsvarligt forsikret. Det gælder både hvis der sker skader på personer eller dit hus under fældningsarbejdet.

Hvor lander træet?

Træer er som regel højere, end du lige tror. Selvom du kan styre retningen, kan det være svært at vurdere, hvor langt træet falder, og hvor det lander. Øksetricket kan bruges til at få en nogenlunde fornemmelse af, hvor langt træet vil falde. Sådan gør du: Hold et økseskaft lodret i strakt arm. Luk det ene øje og gå lidt frem og tilbage foran træet, indtil trætoppen flygter med toppen af skaftet, og bunden flugter med bunden af træet. Dine fødder er nu cirka dér, hvor træet vil nå til. Husk at stå i den retning, du vil have træet til at falde, så du kan se, om der er plads nok.