PlanterTing til haven

Din guide til en flottere og nemmere have

Det er så skøn en fornemmelse, at komme ud i sin have og nyde den friske luft, synet af de flotte farver og høre fuglene synge fra toppen af træerne.

En skøn have indbyder også til, at du og børnene kommer mere ud. Helt idyllisk kan du på en dejlig sommerdag, sidde på terrassen med en kop god kaffe og læse avisen, imens børnene render og spiller fodbold.

 

Men men men… Sådan er hverdagen sjældent, for det kan være et ganske stort stykke arbejde at holde en have og der skal bruges mange timer derpå, så den indbyder dig og familien til at bruge den til sjov, hygge og afslapning.

Vi vil derfor gerne give dig nogle gode råd og idéer til, hvordan du måske kan gøre haven flottere og nemmere at holde.

Hvad med græsset?

Græsplænen er typisk det der er mest af i haven. I manges optik er en græsplæne også meget nem, men når det kommer til stykket, så er der faktisk meget arbejde i en pæn grøn græsplæne.

En løsning som mange hælder imod er, at du kan minimere græsområdet ved enten at lave din terrasse større eller ligge fliser på flere m2.

Grunden til disse løsninger er tit det store ”daglige arbejde” med plænen. Den skal slås en gang om ugen, græsset skal oftest køres på lossepladsen, plænen skal rives osv. Er græsset ikke ordentligt grønt, så gives der typisk gødning, hvilket igen medfører mere arbejde, da græsset nu måske skal slås to gange om ugen…

En grøn og stor græsplæne er dejlig og kan bruges til mange lege og spil hele sommeren igennem, så vi foretrækker en stor plæne. Men for at mindske meget af arbejdet skal du måske investere i en robotplæneklipper. Den slår selv græsset, når tiden er inde til det.

Det er lækkert at komme hjem fra en hård dag på arbejdet og bare sætte sig og nyde haven uden at lave havearbejdet. For det er gjort imens du var på arbejde.

Spar penge på en robot med rabatkoder

Dog kan en god robotplæneklipper være ganske dyr. Du bør derfor lede efter et godt tilbud eller lede efter en rabatkode, der kan give dig en stor besparelse.

I øjeblikket findes der rabatkoder til robotplæneklippere, på en side der hedder rabatpower.dk. Det er en side der indsamler rabatkoder, der kan og må bruges af alle. Det er altså gratis at bruge deres hjemmeside, og de har faktisk helt utrolig mange rabatkoder til over 400 forskellige danske webshops.

Opdel haven i flere zoner

Mange er begyndt at dele deres have op i flere zoner og niveauer. Det kan gøre haven mere dynamisk og spændende at kigge på.
Hvert område/zone kan være forskelligt og indeholde forskellige emner. Det kan være en plet med sol til sin morgenkaffe, et bålsted, ekstra terrasse, et lille springvand, højbede, en lille sø eller så meget andet.

Der kan laves så meget forskelligt og kun fantasien sætter grænser for, hvordan du vil have netop dine områder til at passe sammen eller måske slet ikke passe sammen.

Fordelen ved dette er, at det selvfølgelig er super kreativt og ser flot ud. Samtidig kan det måske også gøre det nemmere for dig selv at arbejde med og holde pænt. For nu er områderne mindre og du kan fokusere på et område af gangen.

Bekæmp ukrudtet inden det kommer frem

Ukrudt har det med at komme frem, der hvor vi mindst vil have det, og altid på tidspunkter hvor vi ikke gider at gøre noget ved det.
Men med et godt forarbejde, så kan du begrænse ukrudtets levevilkår gevaldig.

Den frie jord skal dækkes så meget som muligt for at forhindre væksten af ukrudt. Du kan fylde bedene med skærver, bark eller flis. Det er med til at holde størsteparten af ukrudtet væk, og den smule der kommer har ikke rødder i jorden, og er derfor nemt at fjerne.

De andre større områder kan evt. dækkes med en terrasse i træ eller af fliser. Er det en stor have kan det også være flot med gangstier lavet af fliser.

Farverige blomster i haven

Sæt kulør på tilværelsen og køb blomster med farver, når din nye og flotte have skal dekoreres. Det er et flot syn og er med til at imponere gæsterne, når haven skal vises frem.

Når du handler blomster og buske, så vil vi anbefale, at du tager på den lokale planteskole og får hjælp og vejliedning af dem, hvis du ikke selv har grønne fingre.
De kan hjælpe dig til, hvilke typer af blomster der vil trives bedst i netop din have, når der skal tages højde for sol, vand og jordforhold.

Det var 4 idéer og gode råd fra vores side af. Håber I kan bruge dem og selv kommer på flere og endnu bedre idéer, så I får mere nytte og gavn af haverne rundt i det danske land.