Lidt af hvert

Står I med et dødsbo? Få hjælp af en bobestyrer

Hvad er en bobestyrer og hvorfor skal de bruges?

Hvis du står i den ulykkelige situation og har et dødsbo i familien, så skal du have anskaffet dig en bobestyrer, til at stå for skifteretten og andre lovmæssige relationer.

Bobestyrer står for alle de praktiske opgaver, der følger et dødsbo såsom at administrere boets aktiver og betale boets gældsforpligtelser, at udarbejde boopgørelse samt sørge for at arven opgøres og fordeles korrekt mellem de arveberettigede.
En bobestyrer er i langt de fleste tilfælde en advokat, der har erfaring inden for dødsboskifteretten. Det kan også være den afdødes egen advokat, hvis vedkommende har bedt ham om det forinden dødsfaldet eller så frem det står i testamentet.

Hvilket beslutninger kan en bobestyrer foretage?

Væsentlige beslutninger om dødsboet såsom salg af aktiver fra boet vil blive afgjort ved et møde imellem bobestyrer og arvingerne. I dette møde diskuteres de forskellige forhold og anmodninger som alle parterne kan have. I situationer, hvor der hersker uenighed, så indkaldes der til afstemning, hvor stemmerne fordeles forholdsmæssigt mellem arvingerne afhængig af størrelsen på deres arvelod. Bobestyren skal herefter følge op på beslutningen, medmindre der har været brud på de andre arvingers rettigheder.

Hvad koster en bobestyrer?

En bobestyrer kan variere meget i prisen, da der er mange faktorer der spiller ind som; boligens størrelse, indtjeningen på bopælen og prisen på advokaterne. Priserne kan fluktuere meget på advokaterne, da kun meget få advokater i en gælden retskreds, der bliver udnævnt til bobestyrer af skifteretten.
Dette medføre at konkurrencen er meget lille blandt bobestyrer i Danmark, hvilket betyder priserne for deres ydelser og deres honorar kan være meget høje. I nogle tilfælde kan det være op til 25% af dødsboets værdi, der skal betales. Hvis man ikke selv vælger en advokat til at håndtere dødsboet, så vælger skifteretten en for dig.

Hvis du mangler en bobestyrer, men kan ikke overskue hvilke priser er for høje eller gerne vil vide mere, så kan du læse mere her eller få tre tilbud.

Hvad koster en dødsboadvokat?

En dødsboadvokat er meget lig en bobestyrer og du kan ligeledes findes priser og de bedste tilbud her.

Boopgørelse pris

En boopgørelse har en frist på 12 måneder efter dødsfaldet til at blive udarbejdet og skal fremsendes til skifteretten inden 15 måneder efter dødsfaldet. Denne proces er et af de sidste punkter i sagen om dødsboet.

Hvis der er tale om at dødsboet skal udleveres til et privat skifte, så er der en retsafgift på 2.500 kr. hvis boligens værdi i alt er under 1 million kroner. Hvis værdien overstiger de 1 million kroner, så bliver der lagt en ekstra afgift på 6.500 kr. hvilket alt i alt betyder arvingerne skal betale 9.000 kr. i retsafgift.