HavenTræer & Buske

Sådan klipper du bedst hækken og beskærer træerne i haven

Som husejer er det svært at komme udenom havearbejdet. Selvom det kan virke som en tung opgave, er det rart, når det er gjort, da det får haven til at virke indbydende.

 

Hvis du har en hæk og nogle æbletræer i haven, er det vigtigt, at de hvert år bliver klippet og beskåret – men det skal gøres korrekt for et godt og pænt resultat.

Hvordan klipper man bedst hækken?

Hækken er måske egentligt nok det, som enhver hus- og haveejer glæder sig mindst til at skulle ordne. Dette er også helt forståeligt, da en lang og høj hæk tager tid at klippe og rydde op efter. Men, hvis du gør det med en god hækkeklipper og med den rette teknik, burde det gå så let som en leg.

  1. Køb en god hækkeklipper. Alt hækklipning starter med en god hækkeklipper. Det kan godt betale sig at investere i en god en af slagsen, da det gør arbejdet nemmere for dig nu og på sigt. Du kan blandt andet læse denne hækkeklipper test for inspiration.
  2. Klip efter en snor. En god måde at sikre, at du får en hæk, der er klippet lige, er ved at klippe efter en snor. Sæt den i en højde, hvor du ikke kommer til at skære den over.
  3. Klip hækken i juli og august. Hække vokser ret meget i løbet af foråret. Det er derfor bedst at vente til starten af juli, hvor hækken er lidt mere i ro og holder en pause fra at vokse. Den begynder at vokse igen i august og aftager derfra stille og roligt i vækst. Det giver derfor god mening at klippe den anden gang i august. Det sikrer, at du får en kort og tæt hæk, som også står flot om vinteren.

Hvordan beskærer man et frugttræ uden at skade det?

Vil du gerne have noget ud af æbletræet i haven, er det vigtigt, at du jævnligt beskærer det for at få store og saftige æbler med en kraftig smag. Det er heldigvis ikke så svært og gøres i få, enkle trin:

  1. Fjern visne grene. Har æbletræet visne og knækkede grene tæt på kronen, bør du fjerne dem, så træet får mere lys og sol, og du dermed får mere smagfulde æbler.
  2. Klip grene og kviste af der, hvor grenen deler sig. Disse kan nemlig på et senere tidspunkt dække for andre grene eller gnave sig ind i dem. Men gør det kun i de grenvinkler, hvor grenen deler sig.
  3. Vurder undervejs, hvor meget du skal klippe. Et æbletræ kan holde til at få klippet en tredjedele af grenene væk. Men, du skal heller ikke overdrive, da træet ellers danner mange nye skud i løbet af sommeren, som giver dig endnu mere at klippe næste år.

Med denne guide til beskæring af æbletræer og træer generelt, bør du få en flot have til sommer med æbler, der smager fantastisk og ser flotte, runde ud.